burjac@ajd.sik.si

Zrna norosti 43

VRVEŽ PRED NEVIHTO

Jure je odložil varni telefon. Sedaj je vedel, kje bi lahko bila Maca in Lazar.

Na dan drugega Zbora za pankracijo je dopoldne prespal v tiskarni, ki so jo priročno skrili za hrupno kovinarsko delavnico; lastnik je bil njihov dolgoletni podpornik.

Jure je prižgal televizijo, da preveri situacijo v mestu. Večina kanalov je brez prestanka poročala o stabilizaciji politične situacije in z lažnimi novicami utemeljevala nedolžnost predsednika vlade. Na ekranih so se nizali montirani intervjuji podmazanih državljanov, ki so izkazovali trdno zaupanje v velikega voditelja Dobruna. Strokovni komentatorji so Zbor za pankracijo označili kot muho enodnevnico. S trdnimi dokazi so argumentirali, da Jure v oddaji Naslovnica v resnici niti ni predstavil kakršnikoli dokazov o vpletenosti Antona Dobruna v umor Ernesa Gebare. Podrobno so analizirali izseke posnetka, kjer naj bi po njihovem Dobrun le dozdevno priznal umor. Ugotavljali so, da tako pravno formalno kot tudi realno, predsednik pravzaprav ni izrekel nič takega, kar bi ga lahko povezalo z nesrečno smrtjo Ernesa Gebare. Dejal je le, da ‘je bil Gebara pospravljen’. Pa še to je izjavil v jezi, katero je Jure Komel zelo premišljeno in s ponarejenimi dokumenti izzval iz spoštovanega borca za samostojnost Kadmanije. Komentatorji seveda ob tem niso pozabili obmetati z madeži še vseh ostalih organizatorjev narodno-izdajalskega shoda za utopične ideje pankracije.

Jure je ugasnil TV, vzel iz predala pištolo in se izlil v nemirno Tebajo. V pretekli noči so ulice dobile tapiserijo vabil na drugi Zbor za pankracijo. Kljub temu, da je vlada že zgodaj zjutraj poslala več kot 500 čistilcev po vseh kadmanskih mestih, se je bilo nemogoče znebiti na tisoče letakov, ki jih je gibanje Pankracija s precej obstojnimi lepili vtrla na gladke površine mestnega vsakdana.

Jure se je s kapuco na sklonjeni glavi sprehodil mimo italijanske novinarske ekipe, ki je pred plakatiranimi kontejnerji prevajala vsebino poziva za nocojšnjo vstajo naroda: “… tako je gibanje Pankracija na plakate zapisalo še, da bodo zvečer obelodanili dokaze o nesporni vpletenosti predsednika vlade v protinarodne zločine. Kljub temu da poziv na večerni shod ni bil objavljen na nobeni od kadmanskih televizij ali radiev – vsi mediji so namreč pod direktno oblastjo predsednika Dobruna – danes v Tebaji pričakujejo prek sto tisoč ljudi. In to tudi zaradi teh letakov, ki so kot rečeno čez noč preplavili to majhno državo v srcu Evrope. Današnji, že drugi Zbor za pankracijo, bo prav tako, kot prejšnji, potekal na Trgu federacije, torej tik pred parlamentom, kjer se že zbirajo ljudje in preprečujejo parlamentarcem, da bi zapustili stavbo Državnega zbora. Ministri in drugi politiki se torej trenutno skrivajo v parlamentu, medtem, ko je večji del mesta pod strogim nadzorom vojske, ki pod pretvezo zagotavljanja varnosti pregleduje vsa prihajajoča vozila. V mestu trenutno vladajo izredne razmere in …”

Jure je zavil v ulico, ki je vodila v center mesta. V prestolnico so se stekale kolone avtobusov in kombijev. Ozračje je premikal svež veter zanosa, v Juretovi glavi pa se je zapletalo na milijone vrvečih misli, ki jih je poskušal pregnesti v smiselne sklepe. Zvečer naj bi narodu in svetu dal nesporni dokaz, ki ga kamera oddaje Naslovnica seveda ni posnela od blizu in tako so kadmanski novinarji vse bolj uspešno spodbijali verodostojnost Pankracije. Fantje so v ta namen natisnili več tisoč fotokopij obremenjujočega dokumenta s podpisom Dobruna in te listine so nameravali razdeliti prisotnim na Trgu federacije. Na ta način bi se novica o kriminalnih dejanjih predsednika vlade še isto noč razlila po vsej Kadmaniji in preko kamer tudi v svet, a … žal so vojaške patrulje nepredvideno preplavile mesto in že zjutraj prestregle dva kombija z dokumenti. Vojska je po odkritju kombijev potrojila svoje vrste in v center je bilo trenutno nemogoče karkoli pretihotapiti. Pankracija ne bo zmogla držati obljube. Ostali so brez dokazov.

Narod bi izgubil zaupanje v preporod, če Jure ne bi poklical na Sicilijo. “Če iščeš svoja prijatelja, poglej v stavbo poleg Trga federacije. Saj veš, da je bilo vse to nekoč od tvojega nonota, dokler nas niso začeli pleniti črni vragi. Tam se je uštabil VOLK, vem tudi, da so vse nas dobro arhivirali v predale tiste stavbe. Pa tiskarno imajo in tako …,” je povedala nona Neža.

Jureta je poživilo upanje, da se situacija lahko še razreši. Najdejo lahko novo dokazno gradivo, ga prekopirajo in razdelijo čez cesto na trg. Po neki sreči sta lahko v isti stavbi zaprta celo njegova čez noč izginula prijatelja Maca in Lazar.

Ostaja torej le še vprašanje, kako priti neopažen v brlog varnostno-obveščevalnega ljudskega komiteja. Pa seveda kje je tiskarna in kje je arhiv z dokumenti? Verjetno v kleti, ampak … ali je sploh še dovolj časa za organizacijo tako tveganega podviga?

Bo preveril.

Glasovanje

Za oddajanje glasov morate biti prijavljeni.

Arhiv

Prijava na E-novice