burjac@ajd.sik.si

Zrna norosti 23

NOVA USTAVA: IZREKI SREČE

1

1 Srečen si, ko se trdno zavedaš, da si sreče vreden. Premisli to.

2 Srečen si, ko sebi privoščiš srečo.

3 Srečen si lahko le, ko se zares naveličaš biti nesrečen.

2

1 Srečen si, ko vidiš lepoto življenja tudi takrat, ko življenje boli.

3

1 Sreča je sprijazniti se s tem, da obstajata žalost in veselje.

2 Vse je naravno. Vse lahko sprejmeš.

3 Sreča je sprejemanje sveta takega, kot je.

4 Sreča je sprejemanje samega sebe.

5 Srečen si, ko sprejmeš hkrati

to, kar si,

to, kar nisi in

to, kar bi rad bil.

4

1 Preteklost je pretekla. Naučil si se, česa si ne želiš. Zdaj veš, kaj si želiš.

5

1 Zato, da si srečen, ni nujno biti ponižen. Je pa ta pot mehkejša.

2 Sreča je, ko si samozavestno ponižen, ne ko se trudiš ustreči zato, da bi te drugi spoštovali.

6

1 Srečo najdeš tako, da jo iščeš.

2 Če se preveč trudiš iskati srečo, jo boš iskal dlje.

3 Če si preveč želiš, boš srečo iskal najdlje.

7

1 Srečo ni treba iskati nekje izven sebe v materialnem svetu. Je pa lahko zabavno.

2 Včasih je boleče iskanje sreče zabavno šele, ko preteče nekaj časa.

3 Včasih pa je boleče iskanje sreče zabavno šele, ko preteče veliko časa.

8

1 Ko najdeš pravo srečo, veš v sebi, da si jo našel.

2 Ko najdeš pravo srečo, veš, da je bila ves čas v tebi.

3 Kdor najde srečo, ji pogosto reče kar ‘mir’.

9

1 Ko narediš nekaj dobrega zase, si srečen.

2 Ko narediš nekaj dobrega za druge, si izpopolnjen.

3 Ko se močno trudiš narediti nekaj dobrega za druge, te sreča lahko zapusti.

10

1 Srečo lažje iščemo skupaj, a najde jo vsak sam.

2 Zunanji pogoji za skupno srečo naroda so: stabilna ekonomska situacija, ohranjanje kulture in ravnovesje v naravi.

3 Narod je lahko srečen, ko Izreki sreče niso le zapis na papirju, ampak v praksi ustvarjajo skupno radost.

NASLOVNICA

“Dobrodošli v večerni oddaji Naslovnica, kjer z gosti komentiramo dnevno dogajanje doma in po svetu. Z vami sem Marko Humbolt, in poglejmo, kaj je danes odmevalo na prvih straneh:

Bum!

“Vlada republike Kadmanije svari, da je povišanje stopnje davka od dobička pravnih oseb edini izhod iz finančne krize. Z nami bo finančni minister Janez Kukarić.”

Bum!

“Ameriški predsednik Bob Cleanson je v svojem prvem televizijskem nastopu po izvolitvi napovedal zvišanje davkov srednjemu razredu. Predsednik je povedal: “V tej krizi smo skupaj”. Slišali bomo komentar naše dopisnice Štefke Ostrelec.”

Bum!

“Na Slovaškem so prešteli volilne lističe. Novi predsednik bo Mihail Novák, bivši zavarovalniški magnat. O sorazmerno presenetljivi zmagi in domnevnih nepravilnostih pri štetju glasov bomo govorili z Ladom Pašnikarjem, ki je za Kanal 73 spremljal volitve.”

Bum!

“Po skoraj štirih letih od izlitja super tankerja Texxos Avarum je na sodišču prišlo do epiloga. Milijardo dolarjev težko odškodnino bo prizadeti Madagaskar deloma porabil za odpravljanje škode, ostalo pa za gradnjo pristanišč in pospešitev turizma. Situacijo bo komentiral finančnik Darijan Balin.”

Bum!

“V rubriki ‘Pregled’ gostimo še edinega člana skupine Pankracija, ki ni za zapahi. Z njim se bomo pogovarjali o priporu ostalih dveh članov, ki sta osumljena preprodaje nove droge, imenovane ‘zrno norosti’.”

Bum!

“To je bil napovednik današnjih udarnic. Vrnemo se po kratkem predahu.”

Jure je sedel v maski, in medtem ko so na njegov obraz nanašali ekranu prijazen lišp, je razmišljal o Macinem rokopisu, ki ga je novinarka pretihotapila iz zapora. Zavedal se je, da je današnji intervju ključen za uspeh Vijolične revolucije, kot so jo poimenovali fantje.

Z roko je otipal eksplozivno vsebino svojega žepa in poskušal dojeti, ali bo v teh okoliščinah sposoben tako drznih dejanj, kot mu jih namenil Maca. Zdaj, ko je bil odpuščen glavni urednik informativnega programa in vsi, ki so v okviru Kanala 73 sodelovali pri Vijolični revoluciji, je Jure v kačji jami vladne propagande ostal brez zaledja, brez kritja.

Zdaj bo težje; Volčjaki so paranoični, kar se tiče sovražnikov. Za kamerami bosta na vsak njegov gib pozorna vsaj dva voljčjeglava agenta. Voditelj oddaje, ta zagrizeni Humbolt, pa je odkrit Dobrunov vernik. Maca bi tega brezvestnega jazbečarja gotovo brez težav obvladal. Jure pa …

Juretu je VOLK prej večkrat pogledal skozi prste; gotovo zato, ker je njegov oče tajno deloval v gnilobah vladnega podzemlja. Po današnjem intervjuju pa očetov priimek ne bo več pomagal. Vprašanje je celo, ali bo še kdaj videl Marino in nono po tem, ko bo pospravil nekaj ključnih ljudi iz vladne mafije. Po vsej verjetnosti intervjuja sploh ne bo preživel.

V roju dvomov se je Jure sprehodil skozi hodnik v TV studio in na poti srečal pregovorno kislega finančnega ministra s tisto njegovo mrko obrazno karikaturo povešenih ličnic. Očitno je vladni pajac ravnokar zaključil z intervjujem. Ta suhljatež je v Juretu vedno izzval odpor. Še posebej pa po prikriti aferi z bankrotirano zavarovalnico Sfinga, kjer so premišljeno oropali preveč zaupljivi narod; vzeli so jim novozgrajene hiše in mnoge brezobzirno pahnili na ulico. O takih stvareh mediji seveda niso poročali, a Jure je osebno poznal eno od žrtev in ob pogledu na skorumpiranega kisleža, ki je verjetno prav zaradi zadeve Sfinga napredoval v ministra, se mu je v prsih dvignil srd prezira. Ves strah se je polagoma pretapljal v težnjo po uničenju vladne sodrge. Medtem ko ga je tehnično osebje v zadnjih sekundah pred nastopom opravljalo v mikrofonijo, je Jure previdno zdrsnil v žep, da je lahko še enkrat občutil pomiritveno moč svojega skritega orožja.

“Čas za zadnjo udarnico dneva,” je napovedal voditelj oddaje.

Bum!

Glasovanje

Za oddajanje glasov morate biti prijavljeni.

Arhiv

Prijava na E-novice