burjac@ajd.sik.si

Beseda urednika

NOVI MEDMREŽNI REVIJI NA POT

Spoštovani uporabniki. Namen te strani je že pojasnjen, vendar bi želel dodati, da je ta prostor odprt za nova življenja kvalitetnih upovedi. Zgodb je, kolikor je ljudi, vsak res nosi v sebi celo zgodbarnico, le deliti je ni pripravljen, in nihče niti ne zahteva od njega, da bi jo. Tisti pa, ki bi radi na literarni način upovedali neko refleksijo, nek spomin, neko vizijo, imate zdaj možnost, da jo pretočite v medmrežne galaksije, ki pobrnevajo od obilice zgodb, vaša naj bo med njimi.

Želel bi, da ste soustvarjalni, da začutite lepoto slovenskega jezika, ki v medmrežni latovščini nima prave veljavnosti in ni estetsko donegovana – pa bi lahko bila, če bi le hoteli – in prepričan sem, da to hočemo, zato ta medmrežni prostor. In kako zanimivo, letos je Cankarjevo leto, torej leto velikega mojstra prozne estetike, ki je žilavo preživela vsa globalna vrtišča in pritiske – morda je v tem nekaj simbolnega, nek poklon velikanu, ki je izmojstril kratko prozo, tudi kratko prozo, moram reči. Torej toplo vabljeni vsi tisti, ki vam je pisanje prijeten izziv, ki vam je tak način estetiziranja nujen, in tisti, ki bi radi preizkusili svoj, morda potlačeni talent. Vse tehnične podrobnosti so pojasnjene v navodilih, zato bi samo še dodal, da naj bodo teksti kvalitetno lektorirani in stilsko urejeni, kar je seveda nuja, saj gre za javno predočenje literarne stvaritve, čeprav je tudi v knjižni produkciji veliko jezikovne nedoslednosti, ki je žal že tolerirana s strani bralske konzumacije, takorekoč zavestno prezrta, si mi ne bomo dovoljevali objaviti izdelkov, ki bi ne dosegali splošne jezikovne ravni. Vsebine so prepuščene vaši fantaziji, vendar, to je treba povedati, nobenih žalitvenih konstruktov ne bomo objavili, nobenih rasnih in verskih podpihovanj, nobenih patoloških deviacij – morda se vam zdi tak način urednikovanja nekako čistunski, daleč od tega, hočemo pač sprejemljivo javno podobo z visoko etično in moralno integriteto. Žargonsko izražanje bo seveda dopustno, vendar naj bo le v kontekstu zgodbovne materije, ne pa zgolj prepis ulične govorice.

Spoštovane in spoštovani, čas je, da nam pošljete svoje izdelke. Naj se vaša kreativna sila osmisli, naj vam prebiranje zgodb ponudi uteho, naj vam ta medmrežni prostor ponudi novo osmislitev.

Bojan Bizjak – Glavni urednik.

Arhiv

Prijava na E-novice