burjac@ajd.sik.si

Brihtanija 23

      Po zajtrku sem ves napet, ko čakam na Davorta. Vsak čas bo tu. Le kaj se je moralo pripetiti, da so stvari tako nujne. Zdi se mi, da že slišim šum njegovega vozila. In res, tu je. Vez živčen vstopi in mi takoj pove, da bova morala pogovor opraviti na sprehodu, brez naprav, torej brez komunikatorjev. In še mi reče, da me more pregledati, da ja nimam kakšnega mikrofona. Raztreseno se mu prepustim. S posebno napravo drsi čezme in kima. Greva ven. Predlaga stezo, ki pelje visoko nad vilo na griček. In potem mi živčno razlaga:

      »Gospod Bobinsky, opravičujem se za tak nenaden in morda celo neprijeten obisk, vendar stvari so resne. Da sva morala ven, je nujno, kajti vaša vila je zagotovo ozvočena, pa če tudi je ni v mojem načrtu ozvočenih objektov. Nič ne vem, kako je te objekte grof razporedil, preden sem jaz nastopil službo, namreč grof ima še vzporedno vohunsko službo, ki nadzoruje tudi nas na zelo prefinjen način, to vem in to sem bil opozorjen ob prevzemu službe. No, zdaj pa k stvari,« reče, se ustavi in si spet prižge cigareto.

       »Kaj je torej narobe?« zaprepaščeno vprašam.

       »Z vami nič, lahko pa se zgodi, da bi vas poskusili celo ugrabiti, za to gre, pa brez panike,« reče in zakolobari dim v hladno jutro.

      »Mene, zakaj?« sem popolnoma presenečen.

      »Ah, to je samo domneva. Veste, odkrivamo skupino nestrpnežev, ki skuša zrušiti grofijo in grofa prisiliti, da bi premoženje oddal ljudstvu. No, v klasičnem političnem jeziku, načrtujejo revolucijo, kar ni ugodno, v tem času pa sploh ne, ko gradimo neke vrste demokracijo.«

      »In kaj imam jaz pri tem!?« sem še bolj zbegan.

      »Pomirite se, nič. Gre zato, da vem, da imate odličen program, ki sledi zapisom v brihtanščini in stari slovenščini na medmrežjih. Morali nam boste pomagati in ga inštalirati na tajno omrežje, ki smo ga uspeli odkriti. In tudi oni vedo, da imate ta program, ker so zvedeli, da delate tudi s tem programom v legalnih omrežjih. In na ta način bi bili vsi njihovi zapisi predvidljivi in vidni. Zato so se začeli zanimati za vas, da bi najbrž zahtevali od vas, da jim poveste kodo programa in podobno. Na to so me opozorili, ker je eden od teh postopačev v pijanosti, pa prav v tem kraju, v lokalu tu blizu, prejšnji večer blebetal, da bodo grofa vrgli v jezero, tistega jezikoslovca pa ujeli in ga prisilili, da jim da program, da ga bodo uporabili za revolucijo, ker da se bo tu govorilo strogo samo slovensko, da se bo vzpostavila nacionalna država, imenovana Slavnija,« zaletavo pove Davort in že sega po naslednji cigareti.

      »Ampak, čakajte, kaj imam jaz z vsem tem?« sem ogorčen.

      »Gre zato, da vas dodatno zaščitimo, zato gre in da bova še danes inštalirala program na tajno omrežje, kjer si ti tipi dopisujejo. Nam je že uspel vdor v to omrežje, ker imamo izvrstnega tehnika za tovrstno bojevanje, pa grofovi ovaduhi tudi imajo kvalitetne informacije. Šifro programa najbrž poznate, kajne?« me vpraša in srepo pogleda.

      »Se razume, da jo imam, ampak … «

      »Ne bova izgubljala časa. Mislim, da imate v vili zmogljiv računalnik, da bi to lahko postorila kar tukaj, manj sumljivo bo in v miru bova delala,« živčno reče in odfrcne cigareto na pomrzla tla.

      »Potem greva na delo,« se strinjam, čeprav sem ves tresoč. Sila me je pretreslo.

      V delavnem kabinetu poskrbiva, da je primerna klima. Davort je s seboj prinesel steklenico likerja, ki pomirja in začneva. Trajalo je samo nekaj minut, da sva uspela priti na tajno omrežje. Vmes sem poklical našega tehnika, da mi je povedal najnovejšo šifro programa in mi jo kar poslal. Nasvetoval mi je še posebne ukaze za tajno inštaliranje programa. Moral sem si jih zapisati na listek, ki ga bom kasneje uničil. Trajalo je kar nekaj minut, da se je program naložil in začel delovati. In prav kmalu sva naletela na mape, ki so bile dodatno zakodirane, a je Davort bil v stalnem kontaktu s svojim tehnikom, ki je hitro našel ključ teh šifer in nama dal navodila, kako naj mape odpreva. In sva jih. Poiščeva največjo, kjer je pisalo v dobri čisti slovenščini: BOJ ZA NOVO DOMOVINO. Obstrmela sva. Res je šlo za načrtovano revolucijo. Tam je bil napisan cel načrt in vsi opisi, kako bi revolucionarji, organizirani v udarne trojke, polagoma prevzeli oblast. Nekaj najbolj kričečih točk:

      Nadzor nad globalniki in grofovimi stražarji. Ugrabljanje vodilnih in sejati strah med grofovimi uslužbenci.

      Nadzor nad vsemi komunikacijami in inštalacija motilnikov.

      Nasilno odstranjevanje varnostnikov, kjer se načrtujejo sabotaže.

      Miniranje mednarodnih elektromagnetnih trakov in delati manjše napade na turiste, da se počasi prisili grofa, da bo uvedel posebno stanje in s tem izgubil dobiček od turizma.

      Krepka medijska vojna.

      Infiltracija svojih ljudi v administrativni in upravni aparat grofije.

      Zbirati strateške informacije.

      Na dan zavzetja, najprej onesposobiti vse komunikacije in narediti komunikacijski mrk. Inscinirati lokalne spopade. Zavzeti grofove rezidence in samega grofa ugrabiti in potem postaviti pogoje za pogajanje.

      Ko sva se prebila skozi celotni tekst, nama je bilo jasno, da so fantje veliki zanesenjaki in voditelj mora biti precej motena oseba, kajti vse to, kar so napisali, je podpisal vedno samo eden – Ris. Davort si je vestno kopiral vse mape in celo odkril lokacijo, od koder so bila sporočila poslana. Odprla sva tudi zadnjo mapo, datirano iz pred nekaj ur. Tam je pisalo: Tako, zdaj je jasno, da že vedo za nas, zato, se bomo odslej obveščali samo še po kurirjih na klasičen način, kajti, vse, kar je v katerikoli mreži, ali pa gre po radijskih zvezah, je moč prestreči. Zato gremo v popolno ilegalo.

      Davort se zvito nasmehne, vstane, se pretegne in reče: »Prej ko bo štiriindvajset ur, jih bomo aretirali. Z vaši programom je šlo gladko in hitro. Hvala vam za pomoč in za danes boste imeli še dva dodatna varnostnika v civilu, da bo stvar manj vsiljiva. Lahko greste na normalno delo, lahko pa tudi doma delate. Zdaj je vse jasno. Zdi se mi, kdo je vse to organiziral, pravzaprav že vem. Tipček je diplomiran politolog in zdravljen odvisnik. Ja, kar dobro si je to zamislil. Zgleda, da je preštudiral mnoge prevrate, da bi naredil neko šablono, ki bi delovala. žal smo tokrat hitrejši od njega. Hvala vam in brez skrbi, varni boste. Grožnje so bile samo plod pijanskega napihovanja enega od lokalnih nergačev, ki je vdan pijančevanju. Grofovi detektivi ga že imajo v priporu in ga primerno zaslišujejo. Takole, jaz se bom zdaj poslovil, vi pa kar mirno, normalno na delo. Peljali se boste z našimi ljudmi in pazili bomo na vas, brez skrbi. Tako, jaz se poslavljam, ker moram organizirati bliskovito akcijo. Zvečer vas obvestim, kako je stvar napredovala,« reče in me potreplja po ramenu. Dal mi je še posebno šifro, kjer bo vedno dostopen in šifro mojih dveh novih varnostnikov, ki bosta na zunaj čisto običajna grofljana.

Glasovanje

Za oddajanje glasov morate biti prijavljeni.

Arhiv

Prijava na E-novice