burjac@ajd.sik.si

Večerna luč v kozarcu vina

Večerna luč v kozarcu vina

Sanjala je. Povsod sami lepi ljudje, ki so jo kar vodili proti letališču; bilo je na morju.  Bili so vsi, člani njene družine v potovalni opremi. Kamnita obala se je spuščala proti dnu, kjer so se   v igri svetlobe  razraščale rastline. Nenavadno!!! A,  prav enake na delu kopnega in v vodi. Drobcene… listnate, zelenkaste. Med obalo in morjem  so v lepi vrsti rastle pinije; povezane v krošnje so tvorile dolg zelen oblak skozi katerega je pronicala svetloba. S kupom papirjev je hodila ob obali in  opazovala storže pinij, ki so se razleteli na tleh in sprostili svoja dragocena semena. Slonokoščeno –  bela, maščobna, drobna in zelo okusna. Sklonila se je je, jih nabrala in  znova in znova poskušala.  Odlično. Ko je pogledala navzgor, sta mimo stekli dve lepi dekleti v jeansu in modrem puloverju… dolgolasi (svetlolasi, ravni lasje).  Hiteli sta pripovedovati, da ladje ni, da letala tudi ne. In onidve gresta na kozarec vina v senci pinij.  Povabljeni so bili vsi,   a raje je ostala in iskala … in se v sekundi znašla v budnem trenutku … Torej ne bo treba potovati … je zmedeno preverjala okoli sebe. Vse so bile le sanje? Rezultat popoldanskega počitka?

Pred njo pa je bilo prav to kar je ni navduševalo.  Nakopičeno odločanje. Rim, konference, predavanja,  gledališče  in  zanimiva srečanja. Zanimivi ljudje. Obetajoče.  Vlak iz Trsta  v  Rim. Velikokrat na leto. Ali pa poučevanje jezika v zakotni osnovni šoli, v varstvu pritličja pri starših in obljubljenega dela za nedoločen čas. No in višek bo sprehod s psom, pa  skupno nedeljsko kosilo. In morda nekdo? Programirana ustaljenost, ki se jo je vedno bala, je tukaj in ta trenutek. Se ji že poskuša zakaliti globoko v drobovje, je pomislila. Naj postane kot  programirane gospe? Že njihova prisotnost  jo je plašila. Zdele so se pripete na vrvici, in kot bi nekdo nevidno vlekel niti. Gospe … napihnjene ustnice, podaljšani pobarvani nohti; da ne govorimo o vijolični barvi las, izklesani postavi, umetno narisanih obrvih in podaljšanih trepalnicah?  Nikoli dovolj za biti všeč??? Kaj pa ona?  Ilaria?  Biti izumetničena lutka ni njena potreba … Biti všeč, ji ni bilo všeč.

Kaj naj naredim???  Poiščem odgovor v  svojem  kotičku ob kozarcu vina in prižgem  lučko? Narahlo samo z dotikom?  Vprašanja  in misli so se v sosledju vrstile  v  njeni glavi in krepile občutek, da temi pomaga le luč!!!

Oči so ji zablestele  v ustvarjanju dogajanja … In kako naj bi bil višek zame  sprehod s psom … Pa  skupno nedeljsko kosilo??? Ki se je končalo z anatomijo bolezni in  prepiri  o pretekli zgodovini … zgodbe o nevzgojenih otrokih, sodstvu, ki mu pošteno sojenje ni lastno … ne  sledi doktrini svojega dela.  Besedičilo se bo tudi  o županih, ki delajo  v  korist svoje skupine,  o dragi hrani,  o nekakovostnih oblačilih in … ali pa morda nekdo? Le o svetu, ki zanima njo … nič … debatna praznina … Ali bo ta nekdo dovolj za njeno silno  potrebo po neprestanem dogajanju???   Tako počasi se tihotapi v njeno življenje …

Kaj naj naredi? Poišče svoj kotiček in kozarec vina in prižge  lučko? Narahlo, samo z dotikom? Vprašanja  in misli so se v sosledju vrstile  v  njeni glavi in krepile prepričanje, da morda bo pa res pomagal kozarček pravega!  Ob pravi svetlobi. Natočila si je kozarec belega vina.  In prižgala  namizno lučko. Nikoli ni pila preveč, razmišlja.  To je bil le občasni  ritual pomirjanja možganskega viharja. Pred očmi so ji kot v filmu švigale geste nekoga, ki  je usedel na kavč, prižgal majhno lučko in natočil kozarec vina, vedno, ko je bila pred njim odločitev. Da odločitev pomeni, od nečesa ali nekoga se ločiti, ni razumel. Za Ilario je to bilo mencanje,  stopicanje,  mečkanj … (pri odločitvah se je vlekel kot polenta.). Beseda odločitev in vino? Ali je to povezano? Po  slovarjih je iskala, kako besedo odločitev  opredeljujejo drugod; zanimiva dejstva je spoznala. Med drugim se ljudje pogosto odločajo kar v spanju,  in zelo pogosto  tudi ob kozarcu vina … Ob kozarcu vina so sprejete številne dobre odločitve … to je prebrala in velja  zlasti za  kozarce na visokih pecljih. Vino je  seveda izbrano in ravno prav ohlajeno. Ona ima najraje belo, tako se  lepo prileže kozarcu  na visokem peclju  in objame  volumen  vsebine, Osvetljen z  lučko … in tako prosojen kozarec belega vina v  transparentnem steklenem kozarcu  odloča … in  vsebina  se zlato rumeno preliva z odsevi podlage in  namizne lučke. Misli so odtavale v opazovanje kozarca, o odločitvi pa nič … ja …  in … zapis o nekem univerzumu v  kozarcu vina – L’ Universo in un bicchiere di vino, neki Feyman je pisal o tem. To je zavzemalo njene misli … Kozarec je prijela z desno roko, rdeči nohti so se polastili dolgega peclja … ne sme se prijeti keliha … in povohala je, srknila in  pogledala  vsebino; v vedno  manjših  rumenkastih  kolobarjih je iskala dno keliha in hkrati rumenkasto vsebino usmerjala v  pecelj.  Ilaria je morala razmisliti …

Odločanje v hipu, ki je sicer bila njena temeljna lastnost, je vse bolj kazala obraz lanskega snega. In jaz naj bi bila odločna … kot so pripovedovali, že od že od rojstva dalje. Takrat ko sem sama hotela in ne  polna luna in neka matematika … sem se rodila.  In  od takrat je, če  le malo pomisli, v  nenehno trajajoči akciji, kjer je zapeljevala vse okoli sebe. Odlašanje je bilo  v domeni drugih  … Njeni dnevi so bili organizirani,  kot postaje Trst- Rim; zmeda se pojavila, le ko se je  v časovnem okviru pojavilo več stvari. In to po njeni presoji, z enako  težo … Posledice zanemarjanja ene ali druge  aktivnosti, bi utegnile imeti posledice. Kakšne? Zrla je v kozarec, ki  je  izgledal kot globinska slika, sčasoma bo  razkrila, kaj naj naredi. A, čas ni imel potrebe po razmišljanju … le Ilaria je morala razmisliti, čas pa je mineval. Ni šlo kot običajno … ko je z  odločitvijo zapeljevala vse okoli sebe … preveč  zadev z enako težo ???  Po njeni presoji …  Enako  težo.  Posledice zanemarja ene ali  druge  aktivnosti bodo imele posledice … osvetljen kozarec vina pa v nobeno pomoč.

December 2022, MMB

MMB, December 2022

Glasovanje

Za oddajanje glasov morate biti prijavljeni.

Arhiv

Prijava na E-novice