burjac@ajd.sik.si

ROMAN V NADLJEVANJIH

Spoštovani, z novim letom bomo Burjača osvežili z novimi vsebinami. Če so zvočni zapisi nekoliko zamrli, spričo kovid situacije, pa smo pridobili novo moč v o romnopisju. Danes bomo začeli s predstavitvijo romana v nadaljevanjih – ta si bodo sledila vsak ponedeljek. Upam, da ga boste z veseljem spremljali.

Avtor romana, Zrna Norosti, je Peter Krkoč, ki sicer prihaja in odhaja iz vipavske doline, trenutno živi v Bohinju. Po izobrazbi je univ. dipl. inženir tehnologije prometa, dela pa v računalniških vodah. Sam o sebi meni, da ga zanima na stotine stvari, in tudi sicer je nemiren duh. Še najbolj je znan kot pevec skupine Skalp. Poleg petja in ukvarjanja z glasbo ga zanima besedna umetnost, saj piše pesmi, včasih takšne za osebno rabo. Tri leta je hodil na literarno delavnico, ki je bila izvajana v Lavričevi knjižnici, pod mentorstvom Bojana Bizjaka. Izmojstril se je do te mere, da je napisal svoj prvi roman. Poleg tega, da je iskriv ustvarjalec, se rad preizkusi tudi s fizično aktivnostjo. Verjeli ali ne, še je vešč košnje s koso, navadno koso, kida sneg in že misli na nadaljevanje roman, ki bo nekakšen nanoroman. In ker v eni od pesmi poje: Vem, da lahko, mu kar verjemimo.

      Zdaj pa še nekaj o romanu.

      Če bi skušali ta roman meriti s strogimi merili stroke, bi obupali. Fragmentarni roman, ki ima tendenco neke usodne zlepljenosti skozi nabite zgodbe in skozi igrivo pripoved. Jezik je vseskozi motivirano prirejen posameznemu dogajanju, mestoma so osupljive besedne akrobacije in tudi dinamična dogajanja nas vlečejo v novo radovednost. Stil je cepljenka prefinjenih stavkov z udarno govorico realnosti. V romanu se čuti energija rock pevca, prav tako je moč zaslediti v njem misleca in ostrega opazovalca sedanjosti, ki se kar ponavlja iz neke preteklosti. Roman bi celo lahko šteli v politično kriminalko, vendar bi bila to zgrešena ocena, ker je roman še mnogo več. Je pa potrebno poudariti, da je vse v romanu plod pisateljeve neverjetne domišljije in zgodbovne konstrukcije – z realnostjo je mogoče le slučajna podobnost, ki pa je fiktivnost literarne produkcije.

      Naj vam bo v izziv in naj vas navduši, z energijo, s svežostjo in skrivnostjo.

Bojan Bizjak

Arhiv

Prijava na E-novice